Konferencija o PUO

Četvrta regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš održala se u Vodicama od 18. do 21. rujna 2019. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore te u partnerstvu s UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) Espoo Convention and the Protocol on SEA, kao i Gospodarskim interesnim udruženjem Obnovljivi izvori energije.

Kratki film o provedbi Četvrte regionalne konferencije možete pogledati ovdje.

Organizator i ove Četvrte regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš je HUSZPO; nevladina organizacija osnovana 2004. godine od strane renomiranih pravnih i fizičkih osoba koje se profesionalno bave zaštitom prirode i okoliša u Hrvatskoj. Udruga trenutno okuplja 40-tak društava i individualnih članova, a ciljevi su joj unaprjeđivanje stručnih znanja i profesionalnog djelovanja u stručnim poslovima zaštite prirode i okoliša, usuglašavanje i zagovaranje strukovnih interesa, promicanje strukovne etike i suradnja sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama i udrugama.

Prva regionalna konferencija održana je u rujnu 2013. godine u Zadru pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a Druga u rujnu 2015. godine u Novom Vinodolskom pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske. Treća regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš održala se u Vodicama od 13. do 16. rujna 2017. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu te Hrvatske gospodarske komore.

Sve tri konferencije bile su iznimno uspješne. Na svakoj je predstavljeno više od 100 stručnih radova te održano nekoliko okruglih stolova različite tematike, kroz sudjelovanje više od 300 profesionalaca, znanstvenika, predstavnika upravnih tijela, predstavnika lokalne i područne samouprave, nevladinih organizacija, stručnjaka za odnose s javnošću, predstavnika medija te investitora iz Hrvatske, zemalja regije, ali i šire.

Više o Prvoj, Drugoj i Trećoj konferenciji možete saznati na sljedećim poveznicama:

Konferencija 2013., Zadar

Konferencija 2015., Novi Vinodolski

Konferencija 2017., Vodice

S obzirom na interdisciplinarnost, odnosno širinu teme, rad Četvrte regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš 2019. bio je podijeljen u tri sekcije:
– Procjena utjecaja na okoliš,
– Strategija zaštite prirode i okoliša,
– Održivi i uključivi razvoj.

Na Četvrtoj regionalnoj konferenciji održana su dva okrugla stola na temu Obnovljivi izvori energije i Natura 2000 te Prostorno uređenje i postupci zaštite okoliša. Održano je 95 prezentacija pred 300-tinjak sudionika iz 5 zemalja s različitim sustavima zaštite okoliša što je uvelike pridonijelo kvaliteti rasprava.

Više o predavanjima i zaključcima s 4. regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš možete saznati ovdje.

Kroz sva svoja izdanja, konferencija se prometnula u važan događaj, ne samo za Hrvatsku, već i za širu regiju. Konferencija se naime pokazala kao iznimna prilika za stvaranje poznanstava i dogovaranje suradnje stručnih tvrtki iz različitih zemalja, ali još i značajnije, kao platforma kroz koju hrvatski i inozemni stručnjaci te drugi dionici postupaka, kroz dijeljenje svojih iskustava, pomažu svojim kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Ideja konferencije je sve ove godine ostala nepromijenjena; želimo okupiti dionike postupaka u području zaštite prirode i okoliša te im omogućiti da kroz konstruktivan i demokratski dijalog međusobno podijele svoja znanja, iskustva i stavove.

Nažalost, u praksi još uvijek često dolazi do usporavanja, odnosno produljivanja postupaka zbog narušenog odnosa između dionika, što pak dovodi do nesigurnosti u pogledu realizacije investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. U svjetlu korištenja fondova Europske unije, takve nesigurnosti mogu predstavljati značajne prepreke, jer je provođenje postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode preduvjet je za povlačenje sredstava iz fondova, bilo da se radi o strateškim procjenama utjecaja na okoliš operativnih programa, bilo da se radi o procjeni utjecaja na okoliš pojedinih zahvata. Upravo zato su glavni ciljevi konferencije ukloniti barijere u komunikaciji i povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana, uvijek poštujući stručna znanja i najbolju praksu.

Zahvaljujemo sponzorima, partnerima, promotorskim organizacijama (Hrvatski inženjerski savez, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska udruga gradova, Hrvatska zajednica županija), članovima odbora te svima koji su se uključili u organizaciju i sudjelovanje na njihovom doprinosu u realizaciji ovogodišnje konferencije.

Također, posebno se zahvaljujemo svim sponzorima i donatorima bez čije financijske potpore ova konferencija ne bi mogla biti organizirana.

Srdačan pozdrav,

HUSZPO